Добредојдовте во Службата за застапување криминал од омраза

Поддршка за вас на секој чекор од патот

Службата за застапување на криминал од омраза (HCAS) нуди безбеден и доверлив простор за да обезбеди поддршка на жртвите на омраза и да ги сигнализира злосторствата низ различните заштитени карактеристики. Можеме да ве поддржиме без разлика дали сте го пријавиле делото во полиција или не. Прифаќаме препораки од сите агенции и самоупатувања. Преведувачи на широк спектар на јазици се достапни на барање.

Тоа се испорачува преку конзорциум на организации за застапување, вклучувајќи:

  • Поддршка на жртви НУ
  • Проектот Виножито
  • Центар за мигранти НУ

Заеднички е финансиран од Полициската служба на Северна Ирска (PSNI) и Министерството за правда (DOJ).

Што е „злосторство од омраза“?

А криминал од омраза е секое кривично дело инцидент каде што непријателството или предрасудите на сторителот против група на луѓе што може да се идентификува е фактор за одредување кој е жртва. Омраза инциденти секогаш ќе се евидентираат како такви, дури и ако не се случило кривично дело.

Што е „сигнален криминал“?

„Сигнални злосторства“ се „злосторства со пораки“ кои сигнализираат дека заедницата чиј член е жртвата е различна или не е прифатена. Тие вклучуваат секој криминален инцидент што предизвикува промени во јавноста или одреден сегмент од однесувањето на општеството и/или верувањата за нивната безбедност.

Зошто треба да пријавам злосторства од омраза и да сигнализирам?

Злосторствата и инцидентите од омраза предизвикуваат штета не само на вас туку и на општеството. Со пријавување и инциденти од омраза и злосторства во полиција, ова ни помага да ви ја добиеме потребната поддршка. Пријавувањето исто така може да помогне да се спречат овие злосторства и инциденти да му се случат на некој друг. Ова им помага на полицијата и другите служби да го разберат степенот на криминалот од омраза во вашата област и им овозможува да реагираат поефективно.

Како можеме да помогнеме

Да се биде жртва на ваков вид на криминал или инцидент може да биде особено застрашувачко искуство бидејќи сте биле жртви на „кој сте“, или „кој или што мисли вашиот напаѓач дека сте“. Овие злосторства можат да се случат насекаде - дома, на улица, на работа и на училиште. Инцидентите може да вклучуваат закани, вербална злоупотреба, подметнување пожар, грабеж, насилство кон вас и оштетување на вашиот имот.

Ефектите од криминалот од омраза и инцидентите може да траат долго, особено ако сте страдале постојано.

Многу луѓе сметаат дека им помага да разговараат со некој што разбира. HCAS може да помогне после инцидент или во која било фаза од процесот на кривичната правда. Нашите адвокати ќе ве слушаат доверливо и ќе дадат информации за судските процеси, ќе пружат практична помош и застапување.

Ние, исто така, можеме да ви дадеме информации за системот на кривичната правда и да ви помогнеме да барате компензација доколку изберете да го пријавите делото. Ве упатуваме до низа организации и услуги за поддршка, како што се агенции за домување или советување за ментално здравје, доколку имате потешкотии поради тоа што ви се случило.

Поддршка што можеме да ви ја понудиме

HCAS се залага жртвите од сите возрасти, полови и способности да бидат поддржани додека патувате низ процесот на кривичната правда. Секој може да пристапи до услугата преку различни правци, вклучително и упатувања од сите партнери на конзорциумот, институциите на кривичната правда, други организации во заедницата и преку контактирање со нас директно преку нашата веб-страница или телефон. Нашите застапници ќе ви помогнат да пријавите инциденти и да добивате ажурирања за вашиот случај од полицијата и другите криминални организации. Можете исто така да не контактирате директно ако сакате да пренесете разузнавачки информации за криминалот или трендовите во локалните области во кои можеме да ги пренесеме овие информации до полицијата за да ги реши овие прашања.

Застапниците секогаш ќе усвојат пристап насочен кон личноста, заснован на сила во нивната работа, овозможувајќи им на жртвите да развијат јасни, остварливи и корисни цели, а истовремено ќе ви помогнат да ја откриете нивната сила и автономија повторно во пресрет на криминал или инцидент. Сите жртви ќе бидат означени до други специјализирани агенции во согласност со нивните потреби и ќе бидат упатени таму каде што е дадена согласност.

Ве молиме проверете го нашиот „Извештај за влијанието на HCAS 2022-23“ за повеќе детали:

Извештај за влијанието 2022-2023 година