За нас

Кои сме ние

Службата за застапување криминал од омраза се обезбедува преку независно партнерство координирано од Victim Support NI и вклучува застапници за криминал од омраза кои се вработени од - Leonard Cheshire Disability, Migrant Center NI и The Rainbow Project - кои обезбедуваат услуги за застапување на жртвите на омраза и сигнализираат злосторства низ НУ.

Зошто сме тука

Доживувањето на криминал од омраза е крајно трауматично, не само за поединецот, туку и за целата заедница, која исто така честопати живее во страв дека ќе биде цел. Добро разбираме колку долг, исцрпувачки и тежок може да биде процесот на кривичната правда за жртвите од криминал од омраза, па затоа сме тука да ве поддржиме на секој чекор од патот.

Она што често се заборава е колку тешки можат да бидат истрагата и судските процеси, поради што Полициската служба на Северна Ирска и Министерството за правда ја финансираа Службата за застапување криминал од омраза. Застапниците за криминал од омраза имаат за цел да ве поддржат низ овие процеси со сочувство со тоа што ќе ви подадат емпатична и подадена рака.

Застапниците можат да дејствуваат како врска помеѓу вас и агенциите за кривична правда за да може да се вклучите во последиците од кривичното дело. Сакаме да ја зголемиме вашата доверба во системот на кривичната правда за да бидете сигурни, кога ќе ги пријавите вашите искуства, дека тие ќе бидат сфатени сериозно. Нашата цел е да ги намалиме бариерите и да го подобриме пристапот до системот на кривичната правда.

Се разбира, ние секогаш охрабруваме пријавување злосторства и инциденти од омраза во полиција. Сепак, не мора официјално да пријавите кривично дело за да ги искористите нашите услуги. Нашата поддршка е прилагодена на вас и вашите потреби – секој чекор од патот.

Криминалот – секое злосторство – е трагедија, а уште повеќе кога сте цел на „кој сте“.